Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Διαιτητικα Γλυκα


Μους μανταρινιού 
Υλικά (Για 5 μερίδες)
• 5 αυγά
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (ή 1 φλιτζάνι ασπαρτάμη)
• 3 μανταρίνια (το χυμό)
• 1 κουταλιά ξύσμα μανταρινιού
• 8 φύλλα ζελατίνης (12 γρ.)
• 1 βανίλια
• 3/4 του φλιτζανιού φυτική κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση 
Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών και χτυπάτε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτετε το ξύσμα και τη βανίλια. Βάζετε τα φύλλα ζελατίνης σε νερό να μαλακώσουν. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος για να γίνει σαντιγί. Βάζετε το χυμό των μανταρινιών να ζεσταθεί. Εκεί, προσθέτετε τα στραγγισμένα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτετε αυτό το μείγμα σε εκείνο των κρόκων. Ανακατεύετε και χτυπάτε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη για να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων σιγά-σιγά και, τέλος, τη σαντιγί και ανακατεύετε. Σερβίρετε σε μπολάκια και τα βάζετε στο ψυγείο.

Η ταυτότητα της συνταγής 
Θερμίδες: 182 Λιπαρά: 1,7 γρ. Χοληστερίνη: 186 mg


Bavaroise light 
(Ζελέ με γιαούρτι) 
Υλικά (Για 6 μερίδες)
• 2 φλιτζάνια γιαούρτι (2% λιπαρά), κατά προτίμηση στραγγιστό λόγω της υφής του
• 6-7 καθαρισμένα ακτινίδια
• 15 φύλλα ζελατίνης (24 γρ.)
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη (ή 1 φλιτζάνι ασπαρτάμη)

Εκτέλεση 
Πολτοποιείτε τα φρούτα και προσθέτετε τη ζάχαρη ανακατεύοντας. Βάζετε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνετε για 5 λεπτά να μαλακώσουν καλά. Αφού μαλακώσουν, τα στραγγίζετε και τα προσθέτετε στο μείγμα των φρούτων, το οποίο έχετε ζεστάνει λίγο έτσι ώστε να έχει θερμοκρασία χλιαρή προς ζεστή. Ανακατεύετε και πάλι και ρίχνετε μέσα και το γιαούρτι, το οποίο έχετε βγάλει από το ψυγείο και βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα, το σερβίρετε γρήγορα σε μπολάκια ή σε φόρμα για κέικ και το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει. Μετά από 2-3 ώρες είναι έτοιμο.

Η ταυτότητα της συνταγής 
Θερμίδες: 238 Λιπαρά: 0,6 γρ. Χοληστερίνη: 4,6 mg



Ψητό μήλο ή αχλάδι 
Υλικά (Για 1 μερίδα)
• 1 μέτριο μήλο ή 1 αχλάδι
• 1 κουταλάκι λικέρ
• 1 κοφτό κουταλάκι μαύρη ζάχαρη (ή ασπαρτάμη ή φρουκτόζη)
• Κανέλα και βανίλια

Εκτέλεση 
Καθαρίζετε το φρούτο από τη φλούδα και τους σπόρους του, το περιχύνετε με το λικέρ και το πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, την κανέλα και τη βανίλια. Έπειτα, το ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά.

Η ταυτότητα της συνταγής 
Θερμίδες: 109 Λιπαρά: 0 γρ. Χοληστερίνη: 0 mg



Πανδαισία αποξηραμένων φρούτων 

Υλικά (Για 2 μερίδες) 
 • 2 αποξηραμένα δαμάσκηνα
• 20 γρ. ξανθές ή μαύρες σταφίδες
• 2 ξερά σύκα
• 2 χουρμάδες
• 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
• Λίγη κανέλα
• 1/2 φλιτζάνι κονιάκ

Εκτέλεση 
«Μαρινάρετε» όλα τα αποξηραμένα φρούτα επί 2-3 ώρες μέσα σε μείγμα από 11/2 φλιτζάνι νερό, 1/2 φλιτζάνι κονιάκ (αν δεν θέλετε να βάλετε κονιάκ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αντί για 11/2, 2 φλιτζάνια νερό), 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού και λίγη κανέλα. Έπειτα, βράζετε το μείγμα για 15-20 λεπτά. Αφού βράσει, μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλάκι σουσάμι, λίγους σπόρους ροδιού, δυόσμο ή μαϊ­ντανό. Μπορείτε να καταναλώσετε την πανδαισία αποξηραμένων φρούτων ζεστή ή παγωμένη.

Η ταυτότητα της συνταγής 
Θερμίδες: 215 Λιπαρά: 0 γρ. Χοληστερίνη: 0 mg



Φρούτα βουτηγμένα σε ζεστή σοκολάτα 
Υλικά (Για 1 μερίδα)
• 1 μπανάνα ή 3-4 φράουλες
• 1/2 πλάκα κουβερτούρα (50 γρ.)
• 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού (για την μπανάνα)

Προετοιμασία 
Για την μπανάνα Tην κόβετε στη μέση και την περιχύνετε με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσει.
Για τις φράουλες Τις κόβετε σε σχήμα σταυρού (κόψιμο «τριαντάφυλλο»), ξεκινώντας από το κάτω μέρος και χωρίς να φτάσετε μέχρι το κοτσάνι, ώστε να μοιάζουν με λουλούδια.

Εκτέλεση 
Βουτάτε τα φρούτα στην ­κουβερτούρα, που έχετε λιώσει σε μπεν μαρί. Έπειτα, ακουμπάτε τα φρούτα σε αντικολλητική λαδόκολλα και, αφού κρυώσουν λίγο, τα βάζετε στο ψυγείο.

Η ταυτότητα της συνταγής 
Θερμίδες: 344 Λιπαρά: 9,5 γρ. Χοληστερίνη: 0 mg



Πουτίγκα ρυζιού 
Υλικά (Για 5 μερίδες)
• 3 φλιτζάνια γάλα αποβουτυρωμένο (1,5% λιπαρά)
• 1/2 φλιτζάνι ρύζι
• 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (ή 1/3 του φλιτζανιού φρουκτόζη)
• 1 πρέζα αλάτι
• 2 βανίλιες
• 2 αυγά

Εκτέλεση 
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη (κρατώντας 1 κουταλιά) και τις βανίλιες. Τοποθετείτε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε για να λιώσει η ζάχαρη. Τότε ρίχνετε το αλάτι και το ρύζι και ανεβάζετε τη φωτιά. Αφού αρχίσει το μείγμα να βράζει, κατεβάζετε πολύ τη φωτιά, ανακατεύετε και το αφήνετε για 50 λεπτά, ώσπου να βράσει το ρύζι. Έχετε ήδη ανακατέψει τα αυγά με τη 1 κουταλιά ζάχαρη που έχετε κρατήσει από πριν και ρίχνετε μέσα λίγο από το καυτό γάλα. Ανακατεύετε και προσθέτετε αυτό το μείγμα σε εκείνο του ρυζιού, ανακατεύετε ξανά, αφήνετε λίγο να πάρει μια βράση και αμέσως το βγάζετε από τη φωτιά. Σερβίρετε σε μπολάκια και τα βάζετε στο ψυγείο να κρυώσουν.

Η ταυτότητα της συνταγής 
Θερμίδες: 244 Λιπαρά: 2,34 γρ. Χοληστερίνη: 86,4 mg




Κρέπες 
Υλικά (Για 20 κομμάτια)
 • 500 ml γάλα αποβουτυρωμένο (1,5% λιπαρά)
• 1 πρέζα αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)
• 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 3 αυγά
• 1 βανίλια
• 1 κοφτή κουταλιά βούτυρο
• 1 ½ κουταλιά σπορέλαιο
• 1/2 κουταλάκι ρούμι (προαιρετικά)


Εκτέλεση 
Ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Στη συνέχεια, προσθέτετε στο μείγμα το αλεύρι, αφού το έχετε πρώτα κοσκινίσει. Αλείφετε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια ειδική κρεπιέρα με λίγο λάδι και ρίχνετε λίγο από το μείγμα. Μόλις ροδίσει, το γυρίζετε από την άλλη μεριά. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

Για τη γέμιση Μπορείτε να σερβίρετε την κρέπα με μία κουταλιά μαρμελάδα, μέλι ή ζάχαρη και κανέλα (20 θερμίδες) ή σοκολάτα: Λιώνετε 20-30 γρ. σοκολάτας υγείας με 1 κουτα­λιά ζε­στό γάλα (100 θερμίδες). Ραντίστε τη σοκολάτα και με λίγες ­σταγόνες λικέρ. Μπορείτε να προσθέσετε, επίσης, μήλο ή αχλάδι σε κομματάκια, τα οποία θα πασπαλίσετε με κανέλα, θα περιχύσετε με λίγο χυμό μαντα­ρινιού ή πορτοκαλιού και θα τα «περάσετε» από αντικολλητικό τηγάνι.

Η ταυτότητα της συνταγής 
Θερμίδες: 72,5 Λιπαρά: 0,7 γρ. Χοληστερίνη: 30,5 mg



Μπισκότα με αμύγδαλα και κορν φλέικς 
Υλικά (Για περίπου 25 κομμάτια)
•2 φλιτζάνια κορν φλέικς
• 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
• 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (ή 1/3 του φλιτζανιού φρουκτόζη)
• 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
• 1 φλιτζάνι μαργαρίνη soft
• 2 αυγά
• 1 φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα (1,5% λιπαρά)
•1 βανίλια


Εκτέλεση 
Χτυπάτε τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Προσθέτετε τα αυγά και λίγο-λίγο το γάλα. Ανακατεύετε τα κορν φλέικς, το αλεύρι, τα αμύγδαλα (καλό είναι να τα έχετε καβουρντίσει λίγο) και το μπέικιν πάουντερ, τα προσθέτετε σιγά-σιγά στο προηγούμενο μείγμα και ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Φτιάχνετε από τη ζύμη με τα χέρια μπισκοτάκια, σε όποιο σχήμα θέλετε, και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 περίπου λεπτά.

Η ταυτότητα της συνταγής 
Θερμίδες: 155 Λιπαρά: 0,8 γρ. Χοληστερίνη: 15,7 mg
http://www.vita.gr/html/ent/218/ent.8218.asp

Κρέμα Καραμελέ - Με χαμηλά λιπαρά

Υλικά
 1 λίτρο γάλα 0% λιπαρά
7 αυγά
2 βανίλιες
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη καστανή (ακατέργαστη)
Λίγη ζάχαρη ακατέργαστη για την καραμέλα

Εκτέλεση
 Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα 7 αυγά, προσθέτουμε τα 2 φλυτ. ζάχαρη, τις βανίλες και το γάλα. Τα χτυπάμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Σε ένα μπρίκι βάζουμε 4-5 κουταλιές ακατέργαστη ζάχαρη και τη λιώνουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει χρώμα καραμέλας και όσο είναι ζεστή, ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ειδικά φορμάκια ή σε μία φόρμα μέχρι να γεμίσει ο πάτος τους. Εαν χρησιμοποιήσετε φορμάκια, θα χρειαστείτε περίπου 12-14. Μόλις στρώσετε τον πάτο, ρίχνετε το μείγμα που αφήσατε στην άκρη.
Βάλτε τα φορμάκια ή τη φόρμα σε ένα μεγάλο ταψί. Γεμίστε το ταψί μέχρι τη μέση με νερό και βάλτε το στον φούρνο να ψηθεί για τρία τέταρτα ή μια ώρα. Δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί η κρέμα. Αν το μαχαίρι ή η οδοντογλυφίδα βγαίνουν καθαρά τότε η κρέμα έχει ψηθεί.
Την αφήνετε να κρυώσει και τη βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Αναποδογυρίζετε τα φορμάκια η τη φόρμα σε μία πιατέλα ή σε πιατάκια και απολαμβάνετε ένα νόστιμο γλυκό. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...