Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΕΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Pancakes με κουάκερ και μπανάνες.
Τι θα χρειαστείτε :
- Βρώμη 100γρ (Κουάκερ)
- 4-5 ασπράδια αυγού σκέτα
- 1 ολόκληρο αυγό
- Μερικές σταφίδες (20γρ) ή 2-3 ξερά δαμάσκηνα σε κομματάκια
- Λίγη κανέλα
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Μέλι ή μαρμελάδα
- Μία μεσαία μπανάνα κομμένη σε φέτες (προσοχή στα δάχτυλα!)

Βάζουμε στο μίξερ την βρώμη, μαζί με τα ασπράδια, το αυγό, τις σταφίδες, την κανέλα και τα ανακατεύουμε. Λαδώνουμε το αντικολλητικό τηγάνι και ανάβουμε το μάτι, όχι στο maximum όμως. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και το αφήνουμε να ψηθεί. Όταν αρχίσει να γίνεται καφέ, το γυρνάμε από την ανάποδη και κάνουμε το ίδιο. Σερβίρουμε με μπόλικο μέλι από πάνω ή μαρμελάδα και την κομμένη μπανάνα. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγη ακόμα κανέλλα. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε και άλλα φρούτα, όπως πχ. Φράουλες, σταφύλι κτλ.

Κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα και ρύζι μπασμάτι
Τι θα χρειαστείτε :
- 2-3 φιλετάκια κοτόπουλο ή και περισσότερα.
- Γλυκόξινη σάλτσα έτοιμη
- Μία κούπα ρύζι μπασμάτι
- 1 κύβο με ζωμό λαχανικών
- Λίγο ελαιόλαδο

Προετοιμασία κοτόπουλου: κόψτε το κοτόπουλο σε μικρές μπουκίτσες. Γεμίστε ένα βαθύ τηγάνι με αρκετό νερό και όταν αρχίσει να βράζει ρίξτε μέσα το κοτόπουλο. Αφήστε το να βράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει (ελέγχετε με ένα πιρούνι), ανακατεύοντας κατά καιρούς. ΠΡΟΣΟΧΗ: το κοτόπουλο θέλει πολύ καλό βράσιμο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλλας. Αν θέλετε προσθέτετε και λίγο αλάτι. Όταν ρουφήξει το περισσότερο νερό του και έχει μείνει λίγο, προσθέστε την γλυκόξινη σάλτσα και μία κουταλιά ελαιόλαδο και αφήστε το να βράσει μέσα σε αυτήν χωρίς να το σκεπάσετε για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά για να μην κολλήσει.

Προετοιμασία ρυζιού: ζεσταίνετε 2 μισι κούπες νερό σε μία μικρή κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέστε την μία κούπα με το ρύζι και τον κύβο με τον ζωμό. Ανακατεύετε ανά διαστήματα, μέχρι να ρουφήξει όλο το νερό. Όταν το κάνει, στραγγίξτε το καλά με ένα σουρωτήρι (ΌΧΙ αυτό που έχουμε για το τσάι!) και σερβίρετε σε ένα πιάτο μαζί το γλυκόξινο κοτόπουλο.

Σαλάτα με κρητικό Ντάκο

Τι θα χρειαστείτε :

- 3 μεγάλες ντομάτες
- 6-8 μικρά κρητικά μάυρα παξιμαδάκια ( θα τα βρείτε στο σούπερ μάρκετ)
- Φέτα τρίμμα
- 2 αγγουράκια κομμένα
- Λάδι
- Ρίγανη
- Πιπέρι
- Κάπαρη

Βάζετε σε ένα βαθύ μπολ τα παξιμαδάκια. Αν θέλετε τα σπάτε κιόλας. Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και τις απλώνετε ομοιόμορφα πάνω από τα παξιμάδια. Κάνετε το ίδιο και με τα αγγουράκια Λιώνετε την φέτα σε ένα πιάτο με το πηρούνι ώστε να γίνει σαν μείγμα και την ρίχνετε από πάνω από τις ντομάτες. Τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το πιπέρι και την κάπαρη.http://www.in2life.gr/home/cooking/articles/155941/article.aspx


Σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο

Προετοιμασία: 2΄
Μαγείρεμα: 8΄
Θα σας κοστίσει: 0,68 ­

• 1/2 πακέτο σπαγγέτι 0,68 ­ (το πακέτο)
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Μαϊντανό
• Αλάτι, πιπέρι

Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Όσο βράζουν, βάζετε σε βαθύ τηγάνι το σκόρδο ψιλοκομμένο με το ελαιόλαδο και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Σουρώνετε τα μακαρόνια και τα αδειάζετε στο τηγάνι με το λάδι και το σκόρδο. Σβήνετε τη φωτιά και ανακατεύετε καλά. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπέρι.

Σπαγγέτι με κρύα σάλτσα πιπεριάς

Προετοιμασία: 5΄
Μαγείρεμα: 8΄
Θα σας κοστίσει: 1,47 ­

• 1/2 πακέτο σπαγγέτι 0,68 ­ (το πακέτο)
• 1 μεγάλη ντομάτα 0,49 ­
• 1 κόκκινη πιπεριά 0,15 ­
• 1 πράσινη πιπεριά 0,15 ­
• 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
• 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
• 6 κουταλιές ελαιόλαδο

Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες του πακέτου, και στη συνέχεια τα σουρώνετε. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, ψιλοκόβετε το μαϊντανό, κόβετε σε μικρά κομμάτια τις πιπεριές και τρίβετε την ντομάτα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρετε.

TIP: Oι μακαρονάδες είναι ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα. Επιλέξτε κάθε φορά το είδος των ζυμαρικών που προτιμάτε και απολαύστε τα ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό σε ψάρι ή κρέας.

Αγοράστε
1 πακέτο φακές

Φακές σούπα

Προετοιμασία: 5΄
Μαγείρεμα: 40΄
Θα σας κοστίσει: 1,96 ­

• 1 φλιτζάνι φακές 1,37 ­ (το πακέτο)
• 1 μεγάλη ντομάτα 0,49 ­
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι 0,10 ­
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 φύλλο δάφνης
• Αλάτι, πιπέρι

Πλένετε και στραγγίζετε τις φακές. Κόβετε το κρεμμύδι σε φέτες, ψιλοκόβετε το σκόρδο και τα σοτάρετε σε κατσαρόλα με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια, ρίχνετε τις φακές, την ντομάτα τριμμένη, τη δάφνη και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να τις σκεπάζει. Τις αφήνετε να σιγοβράζουν μέχρι να χυλώσουν, ρίχνετε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε.

Φακές σαλάτα

Προετοιμασία: 5΄
Μαγείρεμα: 40΄
Θα σας κοστίσει: 1,47 ­

• 1φλιτζάνι φακές 1,37 ­ (το πακέτο)
• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι 0,10 ­
• Λίγο άνηθο
• Λίγο δυόσμο (προαιρετικά)

Για τη σος: 
 • 1 κουταλιά λεμόνι
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι μουστάρδα
• Αλάτι, πιπέρι

Αφού βράσετε τις φακές, τις σουρώνετε και τις ανακατεύετε με τον άνηθο, το δυόσμο και τα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Χτυπάτε μαζί όλα τα υλικά για τη σος και περιχύνετε με αυτήν τις φακές.

TIP: Επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, το λεμόνι βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν οι φακές. Αν, παρ’ όλα αυτά, δεν σας αρέσει, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ξίδι. Καλό είναι όμως αμέσως μετά το γεύμα να φάτε ένα πορτοκάλι.

Χρήσιμες συμβουλές
• Πριν εκτελέσετε τις συνταγές, πρέπει να πλένετε καλά και να στραγγίζετε το κρέας ή το ψάρι.
• Για το ψήσιμο στο φούρνο, πρέπει να υπολογίσετε άλλα 5-10΄ για την προθέρμανσή του.
• Ό,τι αποψύχεται δεν μπορεί να ξαναμπεί στην κατάψυξη παρά μόνο αν μαγειρευτεί.
• Τα μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες σε θερμοκρασία 4-6ο C. Φυλάξτε τα σε γυάλινα σκεύη που σκεπάζουν.
• Για ένα ολοκληρωμένο υγιεινό γεύμα, συνοδεύστε κάθε σας πιάτο με τη φρέσκια σαλάτα που σας αρέσει (π.χ. ντομάτα, μαρούλι, ρόκα).
• Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ή ξίδι μπαλσάμικο.

Αγοράστε
1 στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας
Φτιάξτε

Απλά σνίτσελ

Προετοιμασία: 5΄
Τηγάνισμα: 15΄
Θα σας κοστίσει: 4,83 ­

• 1 στήθος κοτόπουλου 4,14 ­ (τα 530 γρ.)
• 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά 0,69 ­ (τα 330 γρ.)
• 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
• Αλάτι, πιπέρι

Πασπαλίζετε τα φιλέτα με αλάτι, πιπέρι, τα βουτάτε και από τις δύο πλευρές σε ένα μπολ με λευκό κρασί και σε ένα μπολ με τριμμένη φρυγανιά. Τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές.

TIP: Το λευκό κρέας θεωρείται λιγότερο επιβαρυντικό για το καρδιαγγειακό σύστημα από ό,τι τοκόκκινο.Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε και χοιρινό κρέας.
• Καλό είναι να καταναλώνετε πουλερικά 2 φορές την εβδομάδα.

Σουβλάκι με πίτα

Προετοιμασία: 5΄
Ψήσιμο: 15΄
Θα σας κοστίσει: 6,68 ­

• 1 στήθος κοτόπουλου 4,14 ­ (τα 530 γρ.)
• 1 μικρό κρεμμύδι 0,10 ­
• 1 ντομάτα 0,47 ­
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι 0,75 ­
• 4 πίτες για σουβλάκια 1,22 ­ (τα 10 τεμάχια)
• Λίγη ρίγανη
• Αλάτι, πιπέρι

Ραντίζετε το κρέας με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και το ψήνετε στο γκριλ ή στη σχάρα. Λαδώνετε τις πίτες και τις ψήνετε. Κόβετε το κοτόπουλο σε κομματάκια και γεμίζετε με αυτό τις πίτες. Προσθέτετε ντομάτα, κρεμμύδι και γιαούρτι και τις τυλίγετε.

TIP: Αν σας περίσσεψε κοτόπουλο, μπορείτε για αλλαγή, το ίδιο βράδυ, να βάλετε τα κομματάκια κρέατος σε αραβικές πίτες, στις οποίες έχετε προσθέσει ό,τι λαχανικά υπάρχουν στο ψυγείο σας (μαρούλι, ντομάτα, πιπεριά κλπ.).

Κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού

Προετοιμασία: 2΄
Ψήσιμο: 15΄
Θα σας κοστίσει: 4,89 ­

• 1 στήθος κοτόπουλου 4,14 ­ (τα 530 γρ.)
• 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 0,75 ­
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 κουταλιά ξίδι
• 1 κουταλιά πάπρικα

Χτυπάτε με το γουδοχέρι το στήθος κοτόπουλου να πλατύνει και το ψήνετε στο γκριλ για 15΄. Εντωμεταξύ, χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και περιχύνετε με τη σάλτσα το κοτόπουλο.

Αγοράστε
2 φιλέτα ψαριού (γλώσσα ή πέρκα)
Φτιάξτε

Καφτερά φιλέτα γλώσσας

Προετοιμασία: 3΄
Ψήσιμο: 20΄
Θα σας κοστίσει: 7,52 ­

• 2 κατεψυγμένα φιλέτα γλώσσας 7,52 ­ τα 700 γρ. (5-8 τεμάχια)
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• Λίγο πιπέρι καγιέν
• 1 κουταλιά ξίδι
• Λίγες σταγόνες ταμπάσκο

Ψήνετε τα φιλέτα στο γκριλ για 20΄. Εντωμεταξύ, χτυπάτε τα υλικά στο μπλέντερ. Περιχύνετε τη σάλτσα στο ψάρι.

Ψάρι στη λαδόκολλα

Προετοιμασία: 3΄
Ψήσιμο: 25΄
Θα σας κοστίσει: 8,49 ­

• 2 κατεψυγμένα φιλέτα πέρκας 8,28 ­τα 800 γρ. (4-7 τεμάχια)
• 1 λεμόνι 0,21 ­
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• Ρίγανη
• Θυμάρι
• Αλάτι, πιπέρι

Περιχύνετε τα φιλέτα με το λεμόνι, τα αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με τριμμένο θυμάρι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Τα τυλίγετε καλά σε μια λαδόκολλα, τα βάζετε σε ταψί και τα ψήνετε.

TIP: Τα ψάρια είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φωσφόρου, ψευδαργύρου και ω-3 λιπαρών οξέων.
• Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο περιλαμβάνει την κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα.

Αγοράστε
1 κονσέρβα τόνου (νερού ή λαδιού)
Φτιάξτε

Τονοσαλάτα

Προετοιμασία: 15΄
Μαγείρεμα: 15΄
Θα σας κοστίσει: 1,99 ­

• 1 κονσέρβα τόνο σε νερό 1,10 ­
• 2 μέτριες πατάτες 0,30 ­
• 2 καρδιές μαρουλιού 0,59 ­
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές ξίδι
• 1 κουταλάκι μουστάρδα

Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε κύβους, τις βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και τις στραγγίζετε. Πλένετε τις καρδιές μαρουλιού και τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα σε διάταξη αστεριού. Στο κέντρο τοποθετείτε τις πατάτες και από πάνω τον τόνο, αφού τον έχετε στραγγίξει. Χτυπάτε το ελαιόλαδο, το ξίδι και τη μουστάρδα μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα και περιχύνετε με αυτό τη σαλάτα.

Μακαρόνια με τόνο

Προετοιμασία: 5΄
Μαγείρεμα: 8΄
Θα σας κοστίσει: 1,88 ­

• 1 κονσέρβα τόνο λαδιού 1,10 ­
• 1/2 πακέτο μακαρόνια 0,68 ­ (το πακέτο)
• 1/2 κρεμμύδι 0,10 ­
• 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι

Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες του πακέτου. Στο μεταξύ, σοτάρετε σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε τον τόνο, τον οποίο έχετε στραγγίξει και θρυμματίσει, και ανακατεύετε. Προσθέτετε μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε με το μείγμα τα μακαρόνια.

Αγοράστε
2 αυγά
Φτιάξτε

Καυτερή ομελέτα

Προετοιμασία: 3΄
Τηγάνισμα: 3΄
Θα σας κοστίσει: 1,34 ­

• 2 αυγά (XL) 0,76 ­
• 1 καυτερή πιπεριά 0,58 ­
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά τσίλι
• Πιπέρι

Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτετε το τσίλι. Βάζετε ελαιόλαδο στο τηγάνι και ρίχνετε το μείγμα. Προσθέτετε την πιπεριά και τηγανίζετε την ομελέτα. Πασπαλίζετε με πιπέρι και σερβίρετε.

Oμελέτα με λαχανικά

Προετοιμασία: 7΄
Τηγάνισμα: 3΄
Θα σας κοστίσει: 2,15 ­

•2 αυγά (XL) 0,76 ­
•1 μικρή πιπεριά 0,15 ­
•1/2 κρεμμύδι 0,10 ­
•1 μικρό κουτί μανιτάρια 1,14 ­
•1 κουταλιά γάλα
•2 κουταλιές ελαιόλαδο
•Πιπέρι

Ψιλοκόβετε τα μανιτάρια, την πιπεριά και το κρεμμύδι. Ζεσταίνετε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο, ρίχνετε τα λαχανικά και τα αφήνετε να ροδίσουν. Στο μεταξύ, χτυπάτε τα αυγά και προσθέτετε το γάλα και το πιπέρι. Ανακατεύετε και ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι, ροδίζοντας την ομελέτα και από τις δύο πλευρές.

Αγοράστε
2 χοιρινές μπριζόλες
Φτιάξτε

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο

Προετοιμασία: 5΄
Ψήσιμο: 35΄
Θα σας κοστίσει: 3,65 ­

• 2 χοιρινές μπριζόλες 3­
• 1 μικρή ντομάτα 0,40 ­
• 1 μικρό κρεμμύδι 0,10 ­
• 1 μικρή πιπεριά 0,15 ­
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1/2 ποτήρι κρασί
• Ρίγανη
• Αλάτι, πιπέρι

Πασπαλίζετε τις μπριζόλες με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, τις βάζετε σε ένα ταψί και πάνω στρώνετε 1 ροδέλα κρεμμυδιού, 1 ροδέλα ντομάτας και 1 ροδέλα πιπεριάς. Τις περιχύνετε με ελαιόλαδο και κρασί, ρίχνετε 1 ποτήρι καυτό νερό και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.

TIP: Όταν αγοράζετε κρέας, δώστε σημασία στο χρώμα. Το καλό φρέσκο κρέας είναι ροζέ και όχι βαθύ κόκκινο.

Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα μανιταριών

Προετοιμασία: 3΄
Ψήσιμο: 15΄
Θα σας κοστίσει: 5,25 ­

• 2 χοιρινές μπριζόλες 3 ­
• 1 φλιτζάνι μανιτάρια (κονσέρβας) σε φέτες 1,14 ­
• 2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες 0,94 ­
• 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 0,17 ­
• 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
• 6 κουταλιές ελαιόλαδο

Ψήνετε τις μπριζόλες στο γκριλ ή στην ψηστιέρα. Παράλληλα, ρίχνετε στο λάδι τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε κρασί και ντομάτα, κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να πήξει.

TIP: Αν προτιμάτε τις μοσχαρίσιες μπριζόλες, που είναι συνήθως πιο σκληρές, μπορείτε να τις μαλακώσετε αφήνοντάς τις για 1 ώρα μέσα σε μείγμα από 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 3 κουταλιές ξίδι ανά μπριζόλα. Στραγγίξτε και ψήστε τις.http://www.vita.gr/html/ent/646/ent.1646.asp


Αυγά με σουρίμι 

Τι θα χρειαστείτε: 
- 10 αυγά
- 1 πατάτα μεσαία
- 1 φλιτζάνι (του καφέ το μικρό) γαλα
-4 στικ σουριμι κατεψυγμένο (πεντανόστιμο μείγμα από θαλασσινά, θα το βρείτε κοντά στα κατεψυγμένα ψάρια στο σούπερ μάρκετ)
-1 φύλλο μαρούλι
-αλάτι
-πιπέρι
-ρίγανη
- ελαιόλαδο

Προετοιμασία: 
Βράζετε την πατάτα μέχρι να μαλακώσει πολύ. Βράζετε τα αυγά να γίνουν σφιχτά (περίπου 15 λεπτά από την στιγμή που θα τα βάλετε στην κατσαρόλα με κρύο νερό). Κόβετε τα αυγά κάθετα στα 2,τα ξεχωρίζετε από τους κρόκους και τα ξεπλένετε. Σε ένα μπολ, βάζετε 2 από τους κρόκους και προσθέτετε τη πατάτα λιωμένη με πιρούνι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύετε καλά να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα. Συμπληρώνετε με το γάλα σιγά σιγά μέχρι να πήξει.
Γεμίζετε τα κομμένα αυγά με το μείγμα και προσθέτετε λίγη ρίγανη από πάνω. Σερβίρετε τα αυγά πάνω στο μαρουλόφυλλο και από δίπλα βάζετε το σουρίμι, αφού το αποψύξετε.

Σημείωση: τρώγονται καλύτερα κρύα, οπότε μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για κάποια ώρα και να τα καταναλώσετε αργότερα. Μπορείτε μάλιστα να ετοιμάσετε και περισσότερα από 10 για να έχετε καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας!

* Μεσογειακή ομελέτα 

  
Τι θα χρειαστείτε: 
- 4 αυγά
- Γαλοπούλα καπνιστή σε φέτες (3-4 κομμάτια ανάλογα την όρεξή σας)
- Φέτα τριμμένη
- 1 ντομάτα φρέσκια μικρή
- 1 πιπεριά πράσινη φρέσκια μικρή
- Φρέσκο κρεμμύδι
- Ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι (πωλούνται έτοιμες)
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Ελαιόλαδο


Προετοιμασία: 
 Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να κιτρινίσει εντελώς το μείγμα. Σε μια πλαστική επιφάνεια κόβουμε σε λωρίδες την πιπεριά και σε μικρά κομματάκια την ντομάτα. Κόβουμε το κρεμμύδι σε «μισοφέγγαρα» κάτω από τον απορροφητήρα για να μην μας πάρουν τα κλάματα! Τέλος, κόβουμε την καπνιστή γαλοπούλα σε λωρίδες. Ρίχνουμε  την φέτα, τις ελιές και την ρίγανη στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε. Σε ένα αντικολητικό τηγάνι (αυτά με την μαύρη επιφάνεια) βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι και το απλώνουμε με μια χαρτοπετσέτα παντού. Ανοίγουμε την φωτιά στο δυνατό και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται τσιγαρίζουμε (ψήνουμε) για 2 λεπτά τα κρεμμυδάκια, την ντομάτα, την πιπεριά και την γαλοπούλα μέχρι να ροδίσουν λίγο. Έπειτα χύνουμε από πάνω το μείγμα με τα αυγά και την φέτα φροντίζοντας να απλωθεί σε όλο το τηγάνι ομοιόμορφα. Το αφήνουμε να ψηθεί για 5 λεπτά περίπου και ύστερα το γυρνάμε από την άλλη με μια ξύλινη σπάτουλα (θα τις βρείτε σε σετάκια στο σούπερ μάρκετ) . Το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά μέχρι να γίνει καφετί και σερβίρουμε!


Μελιτζάνες γεμιστές για 2 άτομα

Τι θα χρειαστείτε: 
 - 2 μελιτζάνες
- 1,1/2 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Φέτα
- Λίγο ελαιόλαδο
- Λίγο λευκό κρασί
- 1 χούφτα σταφίδες
- Δυόσμος φρέσκος
- Γιαούρτι στραγγιστό

Προετοιμασία: 
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση (κατά μήκος). Έτσι έχουμε τέσσερις βαρκούλες». Παίρνουμε ένα μαχαίρι και αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Φροντίζουμε έτσι ώστε να αφήσουμε 0,7εκ. τοίχωμα και ταυτοχρόνως να μην κόψουμε τα χεράκια μας. Το υλικό που αφαιρούμε το βάζουμε σε ένα μπωλ για να ασχοληθούμε μαζί του μετά. Μόλις ολοκληρώσουμε το… «ξεκοίλιασμα», κόβουμε λίγο από κάτω στην καμπύλη πλευρά . Στη συνέχεια θα τις αλείψουμε με ελαιόλαδο, μέσα-έξω και θα τις βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180ο C) για 15 λεπτά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ίδιο κάνουμε με το σκόρδο. Παίρνουμε την ψίχα της μελιτζάνας και την κόβουμε σε κομματάκια.

Σε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο για να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε πρώτα τα κρεμμύδια, μετά τα σκόρδα και μετά καπάκι τη μελιτζανόψιχα. Ανακατεύουμε και σε λίγο ρίχνουμε και λίγο κρασάκι. Στην συνέχεια προσθέτουμε και τις σταφίδες μέσα στην κατσαρόλα.

Αρχίζει να μαγειρεύεται η γέμιση. Ψιλοκόψτε τον φρέσκο δυόσμο. Σε λίγο θα τον βάλετε και αυτόν. Μετά τον δυόσμο βάζουμε στην κατσαρόλα τη μισή φέτα κομμένη σε κύβους (προς το τέλος για να μην λιώσει πολύ).

Μην μαγειρέψετε την γέμιση εντελώς γιατί θα την βάλουμε στον φούρνο μετά! Όταν το μείγμα της γέμισης λοιπόν είναι έτοιμο το βάζουμε ισόποσα στις μελιτζάνες. Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη φέτα κομμένη σε κύβους (μέγεθος ζαριού) και βάζουμε το ταψί στον φούρνο.  Το πόση ώρα θα χρειαστεί να περάσει εξαρτάται από το πόσο μαγειρέψατε το μείγμα και πόσο θα… αντισταθεί η μελιτζάνα.

Όταν είναι έτοιμες τις βγάζετε από το φούρνο, περιμένετε λίγο για να κρυώσουν και βάζετε το στραγγιστό γιαούρτι από πάνω.

Σημείωση: αυτό το φαγητό τρώγεται και εντελώς κρύο την επόμενη μέρα. Ανάλογα μάλιστα με την ποιότητα της μελιτζάνας μπορεί να είναι και πιο νόστιμο όταν είναι κρύο.

Αν ακολουθήσετε της οδηγίες σωστά, τότε η φιλοξενούμενη σας θα μείνει κάτι παραπάνω από ευχαριστημένη! Κάτι που θα είναι σίγουρα υπέρ σας… http://www.in2life.gr/home/cooking/articles/156290/article.aspx


Σπιτικό χάμπουργκερ 


Θα χρειαστείς

½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 τριμμένο κρεμμύδι
3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. κέτσαπ
λίγο βασιλικό
αλάτι, πιπέρι
ψωμάκια για χάμπουργκερ

Πως θα το κάνεις

Βάλε σ’ ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά(εκτός από τα ψωμάκια) και ανακάτεψέ τα ώστε να γίνει ομοιογενές το δείγμα.
Πλάσε τα μπιφτέκια σου στο μέγεθος που είναι και τα ψωμάκια και μπορείς να τα τηγανίσεις ή να τα ψήσεις στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν.
Έχεις τα ψωμάκια, έχεις και μπιφτέκια. “Χτίσε” το σπιτικό σου χάμπουργκερ με ότι υλικά θες μέσα. Για να πάρεις μια ιδέα: ντομάτα, μαρούλι, μαγιονέζα, μουστάρδα, τυρί, κρεμμύδι.


Ο εργένης της κονσέρβας
 Εσύ είσαι ένα σκαλί παραπάνω από τον προηγούμενο. Τρως έξω, παραγγέλνεις φαγητό, αλλά τα ντουλάπια σου υπάρχουν και κονσέρβες. Όταν πας σούπερ μάρκετ, πέρα από τον αφρό ξυρίσματος και τα προφυλακτικά, μπαίνεις στον κόπο να πετάξεις μέσα στο καλάθι σου δύο κονσέρβες ντολμαδάκια και άλλες δύο τόνο. Φυσικά θα τις φας σε έκτακτες περιπτώσεις και μέσα από το κονσερβοκούτι για να γλιτώσεις το πλύσιμο των πιάτων.

Τονομακαρονάδα

Θα χρειαστείς

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα τόνο σε λάδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
2 ½ κ.σ. μαγιονέζα
χυμό από ένα λεμόνι
σπαγγέτι

Πως θα το κάνεις 

 Βάλε σ’ ένα τηγάνι το λάδι και σόταρε το κρεμμύδι. Άνοιξε την κονσέρβα και στράγγιξε το λάδι και πέτα το. Ρίξε μέσα στην κονσέρβα το χυμό λεμονιού και άσε το για 2-3 λεπτά.
Βάλε σιγά- σιγά και τα σπαγγέτι σου να βράζουν, όσο εσύ ετοιμάζεις την σάλτσα.
Πρόσθεσε στο τηγάνι τον τόνο, το θυμάρι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, και ανακάτεψέ τα για περίπου 2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Μόλις είναι έτοιμα και τα μακαρόνια, ρίξε τα μέσα στο τηγάνι, απόσυρέ το από την φωτιά και ανακάτεψε όλα τα υλικά. Πρόσθεσε την μαγιονέζα και ανακάτεψε ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά.


Ο εργένης που την παλεύει
 Όπως κατάλαβες, όσο προχωράμε η κατάσταση βελτιώνεται. Είσαι άντρας που ζει μόνος του, έχεις πρόθεση να μάθεις και κάνεις ότι καλύτερο μπορείς στο θέμα σίτισης. Ξέρεις να φτιάχνεις 5-6 βασικές συνταγές και πειραματίζεσαι και με παραλλαγές τους. Τα ντουλάπια σου έχουν κονσέρβες φυσικά, αλλά έχεις την πολυτέλεια να έχεις και ζυμαρικά, ρύζι, καμιά ντομάτα και κάνα φρούτο στο ψυγείο και έτοιμες πίτσες στην κατάψυξη.


Σολομός με κρασί


Θα χρειαστείς

3 φέτες σολομό
1 ½ κ.σ. βούτυρο
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, πιπέρι


Πως θα το κάνεις

Σε μία κατσαρόλα βάλε το βούτυρο να κάψει και ρίξε μέσα τις φέτες σολομού. Άφησέ τες για 1-2 λεπτά να ροδίσουν, γύρισέ τες να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
Πρόσθεσε το κρασί και σκέπασε την κατσαρόλα. Άφησέ το να βράσει για 6-7 λεπτά και το ψαράκι σου είναι έτοιμο.
Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και σέρβιρέ το με βραστά λαχανικά ή ρύζι.


Ο εργένης master chef
 Είσαι η εξαίρεση του κανόνα. Ο δυσεύρετος εργένης που έχει όλα τα μαγειρικά σκεύη στην κουζίνα του, τα πάντα στα ντουλάπια και στο ψυγείο του. Με λίγα λόγια, η μαγειρική για σένα δεν είναι τρόπος επιβίωσης, αλλά επιστήμη. Μαγειρεύεις για τους φίλους σου και για το έτερον ήμισυ, επιλέγεις γκουρμέ πιάτα, ξέρεις πάντα με τι κρασί να τα συνδυάσεις και από το καλάθι του σούπερ μάρκετ σου δεν λείπουν ποτέ τα περίεργα προϊόντα.


Εσκαλόπ γεμιστά στη γάστρα


Θα χρειαστείς

4 Εσκαλόπ μοσχαρίσια
10 μανιτάρια σε φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πιπεριά πράσινη
4 κ.σ μπέικον σε κύβους
1 κρεμμύδι κανονικό
2 σκελίδες σκόρδο
4 φέτες του τοστ μοτσαρέλα κίτρινη
1 αυγό
λευκό κρασί
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
δενδρολίβανο
ρίγανη
λάδι
μέλι


Πως θα το κάνεις

Κόψε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Χοντρόκοψε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Χτύπα και το αυγό να το έχεις έτοιμο.
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι τσιγάρισε καλά τα μανιτάρια με τις πιπεριές, ρίξε αλάτι, ρίγανη και στη συνέχεια το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπέικον.
Άπλωσε τα εσκαλόπ, βάλε στο κέντρο τους μια φέτα μοτσαρέλα, όση γέμιση παίρνει και ένα κλαράκι δενδρολίβανο. Πασπάλισέ τα με την τριμμένη φρυγανιά και τύλιξε τα. Κλείσε την άκρη τους με μια οδοντογλυφίδα.
Λάδωσε τον πάτο της γάστρας και τοποθέτησέ τα. Ρίξε ενδιάμεσα όση γέμιση έχει περισσέψει, αλάτισέ τα και πασπάλισε με λίγη ρίγανη. Ρίξε ένα μικρό ποτηράκι του κρασί.
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Μετά άνοιξε το καπάκι και ψήσε για άλλα 10-15 λεπτά.
Σέρβιρέ τα ζεστά με κουταλιά μέλι πάνω στο καθένα. http://www.men24.gr/html/ent/515/ent.114515.asp
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...